Kuddebeest Coaching

Een paradijs voor alle dieren

Dat paarden niet thuishoren in een stal, wist ik al langer.

Daarom ook dat ik mijn paard graag onderbreng op een paddock paradise waar de natuurlijke leefomgeving van paarden nagebootst wordt. Als je weet wat hun behoeften zijn, hoe ze denken en ook dat het kuddedieren, sociale dieren, trekdieren en prooidieren zijn, dan kan je daarop inspelen in hun huisvesting.

Bij een paddock paradise leven de paarden in een kudde. Ze hebben sociale interactie met soortgenoten, kunnen zoveel spelen als ze willen en leven 24/7 buiten. Samen gaan ze op zoek naar voedsel en trekken rond langs de verschillende voederplaatsen die op de track rondom en tussen de weides liggen. Zo wordt ook hun beweging gestimuleerd wat dan weer de spijsvertering bevordert. En wanneer het gras terug begint te groeien, gaan de weides om beurten open en terug dicht. Zo kan de ene wei aangroeien terwijl een andere begraasd wordt.

Dit hele principe werd begin de jaren 90 ontworpen door Jaime Jackson. Hij is pionier op het gebied van natuurlijke hoefzorg (natuurlijk bekappen) en bedenker van de Paddock Paradise.

paddock paradise 2.0

Doordat paarden hun natuurlijke gedrag kunnen behouden (ook al leven ze in gevangenschap), blijven ze fysiek, mentaal en emotioneel gezond. Ze kunnen elke dag gewoon puur paard zijn en zitten daardoor ook goed in hun vel. Ze zijn niet afhankelijk van hun eigenaar en wanneer die de deur van de stal komt open maken. Paarden die hun behoeften beantwoord zien, zijn daardoor veel meer ontspannen en de ideale coachcollega’s.

Ik sta dan ook te springen om binnenkort onze nieuwe plek helemaal om te toveren tot mijn eigen paddock paradise. En omdat ik mij daar goed op wil voorbereiden, heb ik het afgelopen weekend in de Kasteelhoeve in Wange een 2-daagse cursus Equi Habitat gevolgd van Valentijn Docquier, bodemexpert en landschapsarchitect bij Viva Concept.

 

Ontwerp van een paddock paradise
ontwerpen van een paddock paradise

Ik volg Valentijn al een tijdje en heb gemerkt dat hij het hele paddock paradise-principe naar een next level brengt en het dan ook een Equi Habitat noemt. Zijn missie: Elke traditionele paardengraswei omtoveren tot een plaats waar het goed is voor paarden om te wonen maar waar ook andere inheemse (wilde) dieren en planten hun plek vinden.

Door het aanplanten van verschillende soorten planten, bomen, struiken en kruiden die gezond zijn voor de paarden, kan je in één beweging ook bijdragen tot het optimaal gedijen van een goede biodiversiteit op je domein. Paarden eten trouwens meer dan alleen gras en hooi.

De alom bekende paardenomheining (lees: lelijke bedrading) kan je vervangen door houtwallen van duurzame materialen en hagen of heggen om van te eten en waar dan ook nog eens massa’s insecten en kleine dieren hun verblijfplaats vinden. Bestrooi molshopen in de wei met kruidenzaad en bekijk deze als een kans om extra kruiden toe te voegen aan je grasland. Je kan hier en daar ook eilandjes (struwelen) toevoegen die vol staan met lekkere wilgen, hondsroos of andere gewassen waar de paarden af en toe van kunnen snoepen en waar vlinders en bijen graag in rondzoemen.

Valentijn houdt ook rekening met de inplanting in het landschap. Hij raadt daarom aan om te gaan kijken naar de cultuurhistorische geschiedenis van het stuk grond (en de omgeving) waarop je een paddock paradise wil inplanten en die elementen mee te verwerken in je ontwerp.

Kortom, het wordt een weide geïntegreerd in het landschap en die een meerwaarde is voor de omgeving door de aanwezige natuur.

En zo creëer je échte paradijsjes waar het aangenaam vertoeven is zowel voor mens als dier.

Beeld je maar eens in hoe mooi de wereld zou zijn als alle paardenweides op deze manier ingericht zouden worden. Daar wordt iedereen toch alleen maar gelukkiger van?!