Kuddebeest Coaching

Waarom paarden

Waarom coachen met paarden

Paarden zijn prooi- en kuddedieren en daardoor zeer gevoelig en alert voor de omgeving en voor de lichaamssignalen van andere paarden in de kudde en van roofdieren. Daardoor ‘lezen’ zij voortdurend wat er vanbinnen bij ons gebeurt. Ze laten ons zien wie we zijn. Ze zijn heel gevoelig voor lichaamstaal. Deze eigenschap is bij een coaching heel belangrijk als je weet dat maar liefst 90% van de informatie die wij als mensen uitwisselen non-verbaal is.

Ze doorzien het verschil tussen uiterlijk gedrag en onderliggende emoties. Maskers vallen af.

Paarden zijn voor hun veiligheid ook altijd op zoek naar het vormen van een kudde. Het paard heeft de natuurlijke neiging om zich te verbinden, contact te maken, af te stemmen. Dit maakt dat er bijna bij iedereen iets gebeurt als hij/zij in contact komt met dat grote imposante natuurwezen. Paarden raken ons en zetten ons in beweging. Het paard laat ons onze nood aan contact, verbinding en respect zien.

Omdat dieren open en eerlijk zijn in hun communicatie, draaien ze er niet omheen. Ze laten je meteen zien wat er speelt.

People change when uncomfortable, people grow when challenged.

Lynn Thomas

Ze leven in het hier en nu. Ze aanvaarden iedereen onvoorwaardelijk en hebben geen oordeel. Hierdoor ontstaat een veilige omgeving waarbinnen mensen gemakkelijk inzichten opdoen en kunnen experimenteren met nieuw gedrag. Deze unieke, veilige en aanvaardende context laat toe dat het coachingproces snel tot de essentie kan komen.

Je hoeft geen ervaring te hebben met paarden, je mag ze zelfs een beetje eng vinden. Het gaat om je eigen authentieke reacties en spontane interactie met het paard.
Uit de praktijk blijkt dat eventuele angst voor paarden snel overwonnen wordt door de rustige wijze van werken vanuit vertrouwen. Je kan in alle rust met de ondersteuning van de coach met één paard in contact gaan en geleidelijk je grenzen verleggen als je dat wilt. Het werkt voor iedereen, ook bij culturen die geen of weinig ervaring hebben met paarden.

Bij de paarden heeft een masker totaal geen zin. Of je nu glimlacht of niet, een paard voelt je kern, voelt je emotie. Ze hebben geen boodschap aan het gezicht dat je die dag toevallig “draagt”. Op de vraag: “Hoe gaat het met jou?” kennen ze het ware antwoord al van zodra je bij hen in de buurt komt.

Annemieken Van Reepingen

Equicoaching is een fenomenologische coachmethodiek. Vanuit de gedachte dat we nooit echt helemaal zeker zijn wat het paard bedoelt, zal het gedrag nooit geïnterpreteerd worden. De coach benadert het gedrag en de signalen van het paard fenomenologisch en geeft deze objectief terug aan de coachee die hier dan zélf betekenis aan geeft.

Contacteer ons

Goesting gekregen? Wil je meer weten of meteen een datum inplannen? Laat hier je bericht achter en wij nemen contact met je op.